top of page
ASAK HESTESENTER
Spørsmål og svar
Her er noen svar på ofte stilte spørsmål
Hvilken hingst skal jeg velge?
Du må gjøre et valg ut fra ønskede egenskaper, hvorvidt du skal ha avkommet selv eller selge, i tillegg er økonomi og tilgjengelighet viktige faktorer som ofte må tas i betraktning. De fleste har kanskje fått råd eller googlet seg fram til en favoritt, neste sted er da å bestille denne hingsten. I noen tilfeller bestiller man direkte der hingsten står, utenlandske stasjoner har ofte norske kontakter/mellomledd som tar i mot bestillingen. Det går absolutt an å be hingsteeiere om råd til å velge, mange av disse har mye kunnskap - samtidig er det greit å huske at det er en kommersiell virksomhet så rådene er ikke helt nøytrale… Hvis det viktigste er å få hoppen drektig og økonomi er en viktig faktor, vil en stasjonshingst som tappes på stasjonen hvor hoppa skal insemineres være det beste valget.
Hva er forskjell på fersk, nedkjølt eller fryst sperm?
Fersk sæd - forutsetter at hoppe og hingst er på samme sted, hingsten tappes og hoppen insemineres samme dag. Best kvalitet, ingen transportkostnader og minst dyrlegejobb. Hingsten tappes normalt mandag, onsdag og fredag -og hoppen insemineres med en gang.
Nedkjølt transportsæd - sæden blandes med en næringsvæske kjøles ned og pakkes i spesielle isoporbokser med kjøleelement. Dette gjør at den holder seg inntil et døgn og kan sendes dit hoppen står. De fleste hingster har sæd som tåler denne prosessen godt,men kvaliteten kan variere fra hingst til hingst. I Norge og Sverige sender vi normalt sæden slik at den kommer fram samme dag ( ofte med fly, evt transportfirma eller privat transport), fra andre steder i Europa kommer sæden dagen etter (gjelder stort sett ridehester). I Norge tappes hingstene mandag, onsdag og fredag, og det kan bestilles sæd disse dagene. Fra ridehesthingster i Europa sendes normalt mandag, tirsdag , onsdag og torsdag. Det er ikke mulig å bestille eller motta sæd på helge- og helligdager.
Frossen sæd - sæden produseres utenom selve avlssesongen. Hingstene tappes og sæden overføres til tynne plast-strå og fryses i flytende nitrogen. Så lenge sæden oppbevares i nitrogen har den tilnærmet ubegrenset holdbarhet. Mange lurer på forskjellen på strå og doser. «En dose» er den mengden sæd som man beregner at er nødvendig for at det er sannsynlig at hoppa blir drektig. For noen hingster kan dette være et strå, for andre brukes 8 strå. Det er hinsteeeier/selger eller den som har produsert sæden som angir hvor mange strå som inngår i hver dose for hver enkelt hingst. For travere selges alltid «doser» og hoppeeier trenger ikke å bekymre seg for antall strå, og det er stort sett norske agenter som har sørget for at sæden er tollet inn og finnes i Norge.
Spesielt for ridehester: For en del utenlandske ridehesthingster har det blitt vanlig å ta betalt pr strå, og en vanlig frase er at deres veterinærer og hingsten er så bra at de klarer seg med ett strå, men de anbefaler gjerne 2-3 strå pr inseminering. Hvert strå koster kanskje 1000 euro eller mer, og det er stor prisforskjell avhengig av hva man velger. Hvis man ikke har kjennskap til hingsten og dens fertilitet er dette vanskelig å ta stilling til for både hoppeeier og veterinær. Det er dyrere å gjøre mange mislykkede forsøk med 1 strå per brunst, enn å bruke 3 strå og få hoppa drektig på første forsøk. Det er også et regnestykke om man skal bestille nok til flere insemineringer på første bestilling, eller om man sjanser på å bestille bare til en brunst. Da må man håpe og rekke en ny bestilling før neste brunst hvis hoppa ikke blir drektig på første forsøk. Når frossen sæd skal transporteres må den sendes i spesielle nitrogencontainere og det tar noen dager fra bestilling til sæden ankommer. Container må returneres til avsender. Dette gjør at det kan ganske store transportkostnader per bestilling. Hvis man skal bruke frossen sæd fra utenlandske hingster er det en stor fordel å bruke hingster som enten har norske agenter og gjerne hingster som finnes på lager i Norge.
Hva koster det?
Betaling for hingst :
dette faktureres av ansvarlig hingstestasjon eller agent/formidler. Asak har flere hingster som våre «stasjonshingster». Vær obs på at noen hingster kan tappes på Asak, men eiere fakturerer selv for hingst.
For travere: Det er normalt en påmeldingsavgift som betales ved bestilling, såkalt føllavgift betales året etter hvis man får et levende føll. For ridehester : Det vanligste at prisen er delt i en 1. rate/bookingsavgift og en 2. rate/drektighetsavgift som betales hvis hoppa er drektig etter 90 dager. For noen hingster må man betale alt ved bestilling, så krediteres 2. rate hvis hoppa ikke blir drektig. Noen utenlandske hingster har bare en avgift som må betales uansett om hoppa blir drektig eller ikke. Ved bestilling fra utlandet skal man være obs på at man må betale moms på både 1. og 2. rate ved første bestilling, og det er ofte vanskelig å få momsen tilbake for 2. rate hvis hoppa ikke blir drektig. Hvis hingsten står oppstallet annet sted i Norge eller i utlandet tilkommer transportkostnad per bestilling som faktureres av hingstens stasjon. Hoppeeier må dekke alle transportkostnader.
Betaling for oppholdet på Asak (moms tilkommer oppgitte priser)
1. Oppstalling per døgn (kr 250 pr døgn, evt 200 pr døgn ved beite)
2. Stasjonsavgift ( kr 2500, hopper som bruker våre stasjonshingster slipper å betale denne)
3. Veterinærpris (normalt fast pakkepris, ulik pris for fersk, transport og frossensæd pga ulik arbeidsmengde, se prisliste eller eksempler nedenfor)
4. Ved bruk av transportsæd betaling for henting av sæd på Gardermoen eller andre steder. (Kr 400 + mva for henting Gardermoen).
Kostnader for eksterne hopper ved bestilling fra Asaks stasjonshingster:
1. Pris for hingst
2.Bestillingsavgift.
For travere: Seminavgift på kr 1000 + mva per sesong (uavhengig av antall bestillinger).
For ridehester: - Ekspedisjonsavgift pr bestilling på kr 450,- +mva pr bestilling.
3. Transportkostnader: Hoppeeier blir fakturert kostnader for transport av sæden. Sending fra asak til flyplasser i Norge er stort sett 1500 +mva.
Priseksempler:
Travhoppe som kommer til Asak for inseminering med stasjonshingst:
På forhånd faktureres påmeldingsavgift. Hoppa leveres og kommer i brunst etter 5 dager. Den insemineres med fersk sæd fra stasjonshingst når det nærmer seg eggløsning. To dager senere sjekkes det om hoppa har hatt eggløsning. Hvis egget står fortsatt, insemineres hoppa en gang til. 16 dager etter eggløsning blir det sjekket om hoppa er drektig. Eier henter hoppen hjem da den bekreftes drektig.
Pris: Påmeldingsavgift kr 3000 + mva
+veterinærpakke stasjonshingst kr 4000 + mva
+ oppstalling i 23 dager (23 x 250): kr 5750 + mva
Totalt kr 12750,- + mva
Hvis hoppa ikke blir drektig, vil det prøves igjen på neste brunst (brunst hver 3. uke). Påmelding og veterinærpris dekker hele sesongen, men oppstallingskostnadene blir større jo lengre oppholdet er. Hvis hoppa er drektig faktureres føllavgift påfølgende år.
Ekstra kostnader et forsøk til: Oppstalling 21 dager: 5250;-
Hoppe som kommer til Asak for å insemineres med frossensæd
Hingsteavgift og evt transportkostnader på sæden faktureres av hingsteier/avsenderstasjon. Sæden bestilles på forhånd slik at den ligger klar på nitrogentank på Asak og kan brukes akkurat når det er perfekt for hoppa. Når hoppa kommer i brunst, vil den på et tidspunkt få en eggløsningssprøyte for å ha best mulig kontroll på eggløsning. Fram mot eggløsning sjekkes hoppa med ultralyd 3-4 ganger daglig og insemineres når egget løsner. Hvis hoppa blir inseminert 7 dager etter ankomst og er drektig ved sjekk 16 dager etter dette , kan hun reise hjem etter 23 dager. Hvis hun ikke blir drektig , betales løpende oppstalling for videre opphold - men stasjonsavgift og veterinærpris er en engangsavgift
Pris: Stasjonsavgift: kr 2500
+ veterinærpakke transportsæd 7000
+ eggløsningssprøyte kr 400
+ oppstalling i 23 dager: 5750
Totaltpris: 15650,- + mva
Ekstra utgifter et forsøk til : Eggløsningsprøyte: kr 400
+oppstalling i 21 dager : kr 5250
Hoppe som kommer til Asak, men bestiller fersk transportsæd fra annen hingstestasjon:
Hingsteavgift og transport organisert av hingstens stasjon blir fakturert fra avsenderstasjon (sjekk tranportkostnader- kan være 1500-4000 kr pr bestilling- stor betydning for totalpris!). Hoppa leveres på Asak og kommer i brunst etter 7 dager. Dagen før planlagt inseminerin gis en eggløsningssprøyte for å «time» eggløsning til mottak av sæd. Sæden bestilles på morgenen og Asak henter sæden på Gardermoen samme kveld. Hoppa insemineres på kvelden, evt neste formiddag hvis sending over natt. Den drektighetsjekket etter 16 dager, er drektig og drar hjem.
Pris:
Stasjonsavgift kr 2500
+ veterinærpakke transportsæd kr 5000
+ eggløsningssprøyte kr 400
+ hente sæd på gardermoen kr 400
+ oppstalling i 23 dager kr 5750
Pris Asak første brunst kr 14050,- + mva
+ påmeldingsavgift hingst kr 3000
+ seminavgift avsenderstasjon kr 1000
+transport ( f.eks kr 3000 ) kr 3000
Hvis hoppa ikke er drektig, gjøres nytt forsøk. Stasjonsavgift, veterinærpakke og påmeldingsavgift er engangsavgifter, men eggløsningssprøyte gis pr brunst og transport tilkommer pr bestilling. Det går 3 ekstra uker med oppstalling før hun er klar til ny drektighetssjekk.
Ekstra kostander neste forsøk:
Eggløsningsprøyte kr 400
+ hente sæd på gardermoen kr 400
+ oppstalling i 21 dager kr 5250
+ transport kr 3000
Totalt kr 9050
Eksempelet over beregner at hoppa blir drektig på en brunst og at klarer seg med en inseminering pr brunst. Dette er ingen selvfølge. Dessuten kan helligdager og stopp i tollen gjøre at man går glipp av en brunst eller ikke får sæden når dette er mest optimalt for hoppa. Transportsæd er derfor betydelig dyrere og mer uforutsigbart enn bruk av både stasjonshingst og frossensæd. Men en del hopper tar seg lettere med transportsæd enn med frossensæd.
Ridehesthoppe insemineres med sæd fra stasjonshingst ( idette eksempelet Giga Star)
Bookingavgift og drektighetsavgift:
+ Veterinærpakke stasjonshingst: 4000,- + mva
+ Oppstalling i 21 dager: 5250,- + mva
= 9250,- + mva ( + bookingavgift/drektighetsavgift )
Et eksempel med tranportsæd hvor ting ikke går på skinner…. (men et helt realistisk scenario som dessverre ingen kan lastes for) Hoppe kommer til Asak for å insemineres med transportsæd. Eier har betalt hingst hos annen stasjon og den prisen holdes utenfor dette eksempelet. Transportkostnad for sæd er 4000 + mva kr pr bestilling. Den undersøkes og er ikke i nærheten av brunst. Det undersøkes jevnlig de to neste ukene, men det kommer ingen brunst. Den får en brunstfremkallende sprøyte uten at den responderer på dette. 4 uker etter ankomst blir den brunstig og det bestilles sæd. Brunsten er dessverre lang og dårlig, det må insemineres to ganger og når hoppa sjekkes 16 dager senere er den ikke drektig. (Dette er et typisk scenario hvis man starter for tidlig på våren, men kan forekomme hele sesongen. ) Hoppa kommer i brunst på ny, men eggløsning ligger an til å bli i helgen og fredag er helligdag. Det er derfor ikke mulig å få sendt sæd. Eier vil ikke bytte hingst og det blir derfor ingen inseminering på denne brunsten. 3 uker senere kommer hoppa i ny brunst , den insemineres- alt er tilsynelatende perfekt- men hoppa blir ikke drektig. Foreløpig kostnad for en fortsatt ikke drektig hoppe:
Oppstalling ( 28 + 21 +21 + 16) : 86 x 250 = 21500,- + mva
+ veterinærpakke transportsæd= 5000 ,- + mva
+ henting sæd gardermoen x 3 =1200,- + mva
+ transportkostnader fra hingst ( feks 1500 x 3 = 4500,- + mva
+ eggløsningssprøyte x 2 = 800,- + mva
Totalt: 33000,- + mva
Veterinær og hingstestasjon jobber videre uten ekstra inntjening for jobben i et sterkt ønsker om å få hoppa drektig, men det påløper allikevel oppstallingskostnader og bestillingskostnader pr brunst. Muligens vil det bli anbefalt bakterieprøver og skylling av livmor. Det er dessverre noen hopper som ikke blir drektig uansett hva man gjør eller som erfaringsmessig trenger flere forsøk. Hvis man har en slik hoppe skal man være klar over at kostnadene ved å velge en hingst på transportsæd kan bli store. Hvis man vet at man har en vanskelig hoppe og har en økonomisk grense, vil det være fordelaktig å velge en stasjonshingst eller evt frossensæd
bottom of page